Når man første gang skal i gang med at brodere og man åbner op for et broderimønster kan det godt virke overvældene og uoverskueligt. Jeg har derfor lavet denne guide til dig der skal til at i gang med dit første broderikit og har brug for nogen fif til at læse broderimønstret.
Hvad indeholder et broderimønstre?
På alle mønstrene i broderikitsne er der en guide til hvordan du brodere. I nogen broderisæt kommer dette som 2 stykker papir, med mønster og guide på hver sit papir, mens det ved andre er samlet på et.
Nummeret broderigarn
Broderimønstret er lavet sådan at alle farver der skal broderes med har tildelt et tal og et ikon. Alt broderigarnet er enden i nogen bunder, som det ses hos haandarbejdets fremme, eller sat i system på nogen pap holdere. Ved begge er brodergarnet nummeret.
Broderiguide og farvekode
Ser man på selve mønstret, er det et stort billede med en masse ikoner på. Oversættelsen fra ikonerne til numrene ses i en boks, der ofte findes ved siden af mønstret. Her ses alle numrene på broderigarnet er listet op, samt det dertil tilhørende motiv. Dertil er der en guide om hvor mange tråde der skal bruget til det enkelte ikon, samt hvordan det skal broderes. Nogen broderier er udelukkene bygget op af korssting, mens man ved andre også skal sy, så der dannes en "streg" rundt om motivet for at fremhæve det.
Flerfarvet broderigarn
Der kan desuden ved nogen broderier være ikoner på mønstret der er en blanding af 2 forskellige farver. Dette kan fx stå neden under kassen med de resterende guides til farver og ikoner. Her ses det at "i" er et miks imellem farve nr. 4 og nr. 20. Her tages altså en tråd fra hver farve, og dette giver et meget levende farvespil i broderiet.
Fif til at overskue et broderimønster
Et broderimønster kan være ligt overvælgende at se på, og det kan nogen steder være svært at se hvor man er kommet til, hvis man vel og mærket blot kigger på det rene mønstre. Når jeg skal brodere, er der 2 ting jeg gør for at sikre at det bliver mere overskueligt og lige til at gå til.
Broderimønster og postes
Skal man brodere et mindre broderi eller et mønster der har tydelige skillelinjer, så kan man bruge postes til at afskærme dele af broderimønstret. Her kan man fokuser på et område, og gøre det let for øjerne at falde tilbage til det punkt man er kommet til. Lige ledes kan man sætte en postet, over det man allerrede har lavet.
Farvelægning af broderimønster
Noget andet man kan gøre hvis det er et stører broderi, er at farvelægge løbene de ikoner som der har broderet. Dermed ved man hvad det er der mangler, og det er tydeligt hvor man er kommet til. Det gør hele mønstret mere overskueligt, fordi man kan fokuser på kun et tegn, og når der er syet og farvet, og det kan gøre det nemmere at finde hvor det næst sting skal sættes. Dette er min fortrukne model at håndtere et broderimønster efter. Jeg vil desuden tage en kopi af mønstret inden jeg begynder at farvelægge det, for ikke at ødelægge originalen.
Start på midten på dit broderimotiv og broderistof
Når man skal i gang med at brodere ud fra et mønstre skal man altid starte med at finde midten. Dette gælder både på selve mønstret og på broderistoffet. Ved at finde midten sikre vi os at der er stof nok at brodere og det giver det flotteste resultat.
Find midten af broderistoffet
Når du skal finde midten på stoffet, skal du blot folde broderistoffet sammen på midten to gange. Ved at præses let på stoffet der hvor det bukker, kan du se hvor midten er når du folder stoffet ud igen. Vær dog opmærksom på at stoffet i forvejen kan have noget foldninger efter at have været lagt sammen i broderikittet. Det ses eksempelvis på det første billede her under hvor jeg har sat første sting i midten, hvor samlingen dog er mindre tydelig end de folder broderistoffet har lagt i i broderikitet.
Find midten af broderimønstret
Når vi så kigger på broderimotivet, så er det første vi gør for at finde midten af motivet, at kigge på pilene der er lige uden for mønsteret. I nogen broderikits er pilene i venstre side samt øverst, mens det i andre er på alle fire sider at mønstret. For at finde midten skal man blot følge pilene ind til de rammer hinanden og her har vi så midten af broderiet. Jeg bruger det at sætte en lille prik, for at jeg nemt kan finde midten igen når jeg nu skal i gang med at sy mit første kryds på stoffet.
Jeg håber at dette giver en forståelse af hvad det er du ser på et broderi motiv, hvordan man læser det og hvor man begynder - God brodering
Silje